Welkom

Bij omnisportvereniging Annen. Voor volleybal, gymnastiek en keepfit...

> Lees meer

Volleybal

Ben jij een echte teamplayer? Kom dan bij ons volleyballen...

> Lees meer

Gymnastiek

Gymnastiek voor jong en oud, waar plezier hoog in het vaandel staat...

> Lees meer

Keepfit

Kun jij niet stilzitten? Doe dan mee aan deze work out op muziek...

> Lees meer

Beweegdiploma

Wat is het Beweegdiploma:

De KNGU heeft het Beweegdiploma ontwikkeld voor peuters en kleuters in de leeftijd van 2 tot 6 jaar, omdat bewegen en de motorische ontwikkeling op jonge leeftijd erg belangrijk zijn komen in 15 tot 20 lessen alle basisvormen van bewegen aan bod. Naast het zwemdiploma, zouden alle kinderen ook een beweegdiploma moeten halen, dat is de intentie van de KNGU. Er zijn 2 beweegdiploma’s (1 en 2). Onze vereniging heeft hiervoor een keurmerk en de technische leiding is geschoold om de benodigde oefenstof aan te kunnen bieden.

Waarom is gymnastiek op jonge leeftijd zo belangrijk?

Er zijn verschillende sporten die kinderen op jongere leeftijd kunnen gaan doen. Maar er is geen één die zo breed ontwikkeld is als gymnastiek. Basisvormen van bewegen die kinderen moeten beheersen en tijdens de gymnastieklessen aangeboden worden zijn o.a. lopen (rennen, huppelen, hinkelen), springen (steun-, diep-, ver- en hoogspringen), duikelen, rollen, schommelen, zwaaien (ringen en touw), draaien, balanceren, klimmen, klauteren, mikken, rollen, stuiten, gooien en vangen. Daarnaast worden ook tikspelletjes en bewegen op muziek aangeboden.

Naast de basisvormen van bewegen vormt gymnastiek ook de basis voor: Sociale vaardigheden (samenwerken), lichaamsbesef (controle over je lichaam), kracht (armen, benen, buik) ontwikkelen (denk aan klimmen, klauteren, touwzwaaien, duikelen), hand-oog coördinatie (slaan tegen een ballon -> tennis), hoogtevrees overwinnen, reactie vermogen, coördinatie (2 bewegingen tegelijk), grenzen verleggen (wat ze door vrij spelen niet altijd bereiken) en niet te vergeten, het plezier! Doordat de oefenstof van het Beweegdiploma leuk is zullen de kinderen gemotiveerd blijven om te komen. Zo wordt er ook gezorgd voor voldoende afwisseling in de lessen en dat de kinderen zoveel mogelijk bewegen.

Gymnastiek is zeer geschikt voor kinderen met motorische achterstand. Daarnaast is het goed om kinderen die motorisch wel goed ontwikkeld zijn ook te laten gymmen. Dit om eenzijdige bewegingen te voorkomen en de kinderen zich juist breed te laten ontwikkelen.
Kinderen die vrij buiten spelen, naar een (binnen)speeltuin gaan, doen over het algemeen alleen maar dingen die ze leuk vinden en goed kunnen. Kinderen die hoogtevrees hebben zullen dus geen hoge toestellen op zoeken. Als kinderen slecht kunnen balanceren zullen ze nooit over een balanceerbalk gaan lopen. Deze vormen van bewegen komen dan in de gymles aan de orde. De kinderen verleggen zo spelenderwijs hun grenzen. Natuurlijk is vrij spelen ook erg belangrijk om nieuwe dingen te ontdekken en om te bewegen. Buiten zijn is ook gezond voor kinderen

Bewegen heeft meer voordelen:

 • Gebleken is dat een motorisch goede ontwikkeling van kinderen een positieve invloed heeft op de leerprestaties op school. Het is belangrijk dat kinderen hun energie kwijt kunnen om zich vervolgens beter te kunnen concentreren op school.
  Dat kinderen druk zijn heeft dus niet altijd te maken met “er is storm op komst”.
 • Het voorkomen van overgewicht.
 • Het is een stukje opvoeding dat je aan je kind meegeeft, het is net zo belangrijk als naar school gaan, gezond eten en het halen van je zwemdiploma.
 • Als je sport en bewegen als kind meekrijgt, stimuleert dit om op latere leeftijd ook te blijven sporten.
 • Uit alles blijkt dat bewegen gezond is en dat dit meehelpt om gezond oud te worden en langer zelfstandig te kunnen leven en wonen. Ook al is dit voor de peuters en kleuters nog heel ver weg, op deze vroege leeftijd wordt hier toch al de basis gelegd.

Tot slot het Beweegdiploma:

 • Dit is het 6e seizoen dat we hiermee werken.
 • In de les zitten 4 bewegingsvormen van het beweegdiploma, verder zullen we meer stof aanbieden en differentiëren. Omdat de kleutergym meer te bieden heeft en zeker inspeelt op kinderen die wat meer kunnen of meer uitdaging nodig hebben.
 • Tijdens de les leggen we de nadruk op gymmen en bewegen. Beslist niet op het beweegdiploma, dit is een extra beloning. Het gaat om het bewegen en het plezier.
 • Het beweegdiploma is voor de kleuters gratis.
 • Zaterdagochtend 2 maart 2019 organiseren we een Beweegdiplomadag voor de volgende kleuters:
  • Er moeten minimaal 15-20 lessen gevolgd zijn.
  • In de lessen worden de vaardigheden aangeboden, geoefend, herhaald en beoordeeld.
  • Beheerst het kind alle vaardigheden dan krijgt hij of zij een uitnodiging voor de Beweegdiplomadag.
  • Voor kleuters basisschoolgroep 1 wordt er geoefend voor beweegdiploma 1
   (tenzij deze kleuter diploma 1 al heeft, komt hij of zij bij het voldoen aan de eisen in aanmerking voor diploma 2).
  • Voor kleuters basisschoolgroep 2 wordt er geoefend voor beweegdiploma 2
   (mocht diploma 2 nog te moeilijk zijn, gaan we kijken of diploma 1 haalbaar is).

Lestijden Kleutergym:
Basisschoolgroep 1: maandag van 15.30 tot 16.15. (incl. beweegdiploma)
Basisschoolgroep 2: maandag van 16.15 tot 17.00. (incl. beweegdiploma)

Locatie:
Sporthal “Burg. Lambershal”  te Annen.

Nadere info:
Via de gymnastiekcommissie

Beweegdiploma

Sponsors:

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Club 5000

Reeds € 850,00
mede mogelijk gemaakt door

Heren 1 > aanmelden